Renovatie en uitbreiding van een driegevelwoning te Sint-Agatha-Berchem

Een driegevelwoning wordt aangekocht. Bouwjaar 1908. De woning bevindt zich in een laan met gebouwen uit het begin van de 20ste eeuw.

Dankzij een groot terrein werd het mogelijk te renoveren met een belangrijke uitbreiding van de leefruimte, TV-ruimte, bijkomende slaapkamers, badkamers, grotere kelders, garages…

Als topprioriteiten werden het behoud van de Jugendstyle, de Cottagestijl met hedendaagse aanpak, en het gebruik van technieken voor een energiezuinig en comfortabel gebouw naar voor geschoven.

Het project zal allerlei details die deze stijl typeren overnemen; zoals houten vakwerken, luifels, leuningen, bow-windows, terrassen, bogen, integratie van houten elementen zoals een korbeel, een kroonlijst, een korfboog, enz… er steeds voor zorgend dat alles in het straatbeeld past. De garage in de voorgevel vormt op zichzelf al een ornament, samen met zijn bogen, blauwe hardsteen, doorstroming van de lijnen van de korfboog naar de houten kolommen van de garagepoort. De garagepoort is sectionaal en de kolommen en beglazing worden bij het opengaan samen naar boven gesleept.

De gevelbaksteen van het gebouw is volledig ontdaan van zijn verschillende verflagen. We hebben geopteerd voor een contrast tussen het rood van deze steen met de kleur van de nieuw op te trekken gevels en hebben gekozen voor een licht beige parementsteen Agora Wit Ivoor (Beerse) van Terca.

Het dak werd met nieuwe pannen bedekt : Koramic nr 451 vieilli blauw gesmoord.

De aanbouw en garage zullen opgetrokken worden op de kelders. Ze zijn volledig nieuw, in gewapend beton gegoten, met wanden van 30 à 40cm dikte. Met dergelijke dikten zijn de kelders volledig waterdicht en bitumeuze emulsies op de buitenwanden hoeven er niet meer te zijn.

Een gedeelte van deze kelders heeft geen deuren en dient als opslagruimte voor het regenwater. Er is een capaciteit van 50.000 liter.

Bijna alle woongedeelten, behalve enkele kamers, zullen uitgerust worden met vloerverwarming met lage temperatuur en bevoorraad worden vanaf een warmtepomp van het merk Nordic. De warmte wordt gehaald uit 4 honderd meter diepe grondboringen, een diepte waar de temperatuur zowel in de winter als in de zomer vrij constant blijft. In het oude gedeelte, waar de muren massief zijn en zonder thermische isolatie, zal het tekort aan warmte geleverd worden via radiatoren die op hun beurt bevoorraad worden in hoge temperaturen vanaf een Vitodens 300 van Viessmann, condenserende en modulerende gaswandketel.

Het sanitair water zal verwarmd worden via een zonneboiler Vitocell B 100, en een vlakke thermische zonnecollector Vitosol 100 van Viessmann op het dak. De toiletten en wasmachine zullen gevoed worden met regenwater via een automatisch gereguleerde pomp WILO AF11.

De woning zal volledig geventileerd worden met een balansventilatie bestaande uit een warmteterugwinapparaat van Storkair waarbij tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht warmteoverdracht plaats vindt.