Renovatie van een villa uit de jaren ’50

Oorspronkelijk werd deze villa gebouwd door een fabrikant van decoratief sluitwerk. Niet te verwonderen dat het beslag van ramen en deuren rijkelijk versierd werd met volle koperen diermotieven. Maar de meeste materialen waren niet meer in de mode.  Tegelwerken met schakeringen van geel en groen, vloerbekledingen in dambord, onregelmatige stukadoorwerken, donkerbruine houtwerken, teveel kleurschakeringen… Vensterdeuren met veel kleinhoutjes, de tuinen overladen met buxus en donkere sparren, de lichtdoorgang was zoek. Vele gangen en deuren bestemd voor de discrete beweging van het huispersoneel…, deze woning getuigde duidelijk van het leven uit de jaren ’50.

Daarenboven moesten alle technieken herdacht worden : isolatie, verwarming, akoestiek, ventilatie, keuken, de badkamers…

Voor de isolatie van het dak werd het “systeem sarking” toegepast : techniek die erin bestaat de schuine dakdelen te isoleren bovenop de bestaande kepers of spantwerken. De oude dakpannen werden afgehaald, de kepers werden verdubbeld in hoogte om voldoende dikte te waarborgen voor het inblazen van papiercellulose (Isofloc) en zodoende de thermische en akoestische isolatie op te drijven. Aan de onderkant werd er een damprem (Intello van Pro Clima) geplaatst. Met de sarking-techniek dienden de buitenmuren enkele lagen opgehoogd te worden. Meteen werden de friezen ook verdubbeld in hoogte. Het dak kreeg nieuwe natuurleien afkomstig van leigroef Glendyne, één van de belangrijkste uitbatingen uit Canada.

De bow-window van het salon uitgevende op de tuin werd voorzien van zonnescreens, Fixscreen van Renson.

De binnenruimten behalve de slaapkamers zullen verwarmd worden met vloerverwarming met lage temperatuur en bevoorraad worden vanaf een condenserende gaswandketel Logamax plus GB142-60 kw van Buderus. De slaapkamers zullen verwarmd worden met radiatoren.

De woning zal geventileerd worden met een balansventilatie bestaande uit een warmteterugwinapparaat (Storckair 1 x COMFO D350 + 1 x COMFO D550) waarbij tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht warmteoverdracht plaats vindt.

In de tuin werd er een zwemkom gebouwd en het water wordt verwarmd met een warmtepomp lucht-water.