Hedendaags “Low Energy” huis

Een fotograaf had een mooi groot terrein gekocht en wou er zijn woning en atelier bouwen. Hij zocht naar een heel minimalistische uitstraling.

Architect Xavier Vanderlinden had een voorontwerp getekend met een architectuur ontwikkeld rond kubussen. De aan te wenden materialen waren ook van hedendaagse stijl : inox, bepleistering, schrijnwerken in aluminium en grondplinten in staal.

De bouwheer wou een lage-energie-woning en was aangetrokken door houtskeletbouw. De wanden werden opgevuld met papiercellulose met merknaam Isofloc van Isoproc. De buitenwanden werden afgewerkt met polystireen en bepleistering met merknaam STO.
Het gebouw werd opgetrokken op kelders met massieve gewapende betonwanden.

Alle binnenruimtes zijn verwarmd met vloerverwarming : met het nat systeem op gelijkvloers en het droog systeem op de eerste verdieping. Met nat systeem bedoelt men vloerverwarming waarbij de verwarmingsbuizen ondergedompeld zijn in cement-dekvloeren. Dergelijke vloeren zijn vrij inert, verwarmen traag en koelen vrij traag af.
Bij het droog systeem worden de verwarmingsleidingen geleid in vooraf gefreesde platen. De leidingen worden gelegd op warmtegeleidende staalplaten. Deze worden overdekt met plaasterplaten (Fermacell) en op hun beurt krijgen ze een afgewerkte vloer zoals plankenvloer of andere. Dergelijke opbouw warmt vlug op en koelt ook vlug af hetgeen een vereiste is voor slaapkamers waarin de temperatuur vlug aangepast moet kunnen worden.

Het verwarmingswater wordt geproduceerd met een warmtepomp water-water op basis van geothermie. De waterleidingen onttrekken warmte tot op 100 m diepte in de grond op 4 verschillende plaatsen.

De woning wordt geventileerd met een warmtewisselaar van Storkair.

Alle ramen uitgevend aan de zuiderkant zijn voorzien van zonneweringen. De ramen zijn in aluminium en zijn geplaatst door Verona-Ramen.